به گزارش تارانیوز، علیرضا دهقان نیری با اشاره به سیاستهای مرتبط با بخش سلامت در برنامه هفتم توسعه، گفت: استقرار نظام ارجاع، تقدم پیشگیری بر درمان و تبدیل ایران به قطب سلامت منطقه و جنوب غرب آسیا از مهمترین بخشهای قابل اشاره مربوط به سلامت در برنامه هفتم توسعه است که تاکنون در حد شعار باقی ماندهاند.
دهقان نیری با بیان اینکه بخش سلامت در کشور ما درمان محور بوده و تاکنون کار مهمی در حوزه پیشگیری انجام نشده است؛ افزود: به همین دلیل متأسفانه ما با بحران و فوران بیماری مواجه هستیم و برای بهبود وضعیت مانند نهضت سوادآموزی به نهضت پیشگیری از بیماری نیاز داریم.
وی با اشاره به سه مرحله مقدماتی، اولیه و ثانویه در پیشگیری گفت: پیشگیری ثانویه یعنی فردی که به یک بیماری مبتلا شده مجدداً به آن بیماری مبتلا نشود. پیشگیری اولیه به معنای این است که فاکتورهای خطر مانند کشیدن سیگار، تغذیه نامناسب، ورزش نکردن و … در فرد شناسایی و کنترل شود تا فرد دچار بیماری نشود. در این بخش هم مانند واکسیناسیون فلج اطفال که خانه به خانه اجرا شد نیاز است که به صورت جهادی وارد شویم و بیشتر هم به سراغ مناطق محروم برویم.
این فوق تخصص قلب و عروق تصریح کرد: ما در مرکز شهید رجایی برای اجرای این ایده مرکز ثابت پیشگیری را ایجاد کردیم تا مردم به صورت رایگان از آن بهرهمند شوند.
دهقان نیری در ادامه به پیشگیری مقدماتی اشاره و با بیان اینکه بسیاری از مدیران ما این نوع از پیشگیری را نمیشناسند یا اصلاً به آن توجهی ندارند، گفت: در این مدل پیشگیری هر چیزی که بر سلامت اثر دارد باید شناسایی و تهدیدات رفع و یا تبدیل به فرصت شود. یکی از این موارد سطح رفاه و اقتصاد مردم است. این موضوع در تحقیقات علمی ثابت شده است مثلاً در آمریکا یک پژوهش درباره افرادی که سکته قلبی کردهاند نشان داد که بیشتر این افراد در سه ماه قبل از سکته با یک استرس مالی مواجه شدهاند.
در مورد کمبود سرانههای ورزشی، مدیریت استرس و سبک غذایی سالم بیشتر توجه شود
وی با بیان اینکه مشکلات مالی استعداد بروز بیماریهای کشندهای چون سکته قلبی را در جامعه افزایش میدهد؛ ادامه داد: سطح رفاه مردم با سلامت رابطه مستقیمی دارد و متولیان سلامت باید این موضوع را در برابر کسانی که مقصر هستند و به مردم استرسهای مالی و اقتصادی وارد میکنند فریاد بزنند.
رئیس بیمارستان شهید رجایی کرج اعلام کرد: هر بار که قیمت دلار با جهش مواجه میشود مدت کوتاهی بعد آمار بیماران قلبی در بیمارستان شهید رجایی به طور کاملاً محسوسی بالا میرود. متولیان سلامت باید به این موضوع ورود کنند و با بیان چنین واقعیاتی اهمیت توجه به اقتصاد مردم را به مسئولان گوشزد کنند.
کاندید نامزد انتخابای افزود: از دیگر مواردی که مانند اقتصاد با سلامت مردم رابطه مستقیمی دارد موضوعات مربوط به مدیریت شهری، ترافیک، فضای سبز، آلودگی هوا و تراکم جمعیت در محل سکونت است. به همان نسبتی که در این بخشها مشکل وجود داشته باشد بیماریهای قلبی هم در آن منطقه افزایش دارد و برعکس. مثلا در مناطقی که فضای سبز حتی در سطح کم وجود دارد میزان سکته قلبی ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر است.
وی با انتقاد از سکوت متولیان سلامت درباره رابطه مستقیم بیماری با آلودگی هوا، مازوتسوزی، ترافیک و … گفت: متأسفانه متولیان سلامت در خصوص این موضوعات خاموش هستند. ما وظیفه داریم به سلامت مردم متعهد باشیم. وظیفه ماست که در مورد کمبود سرانههای ورزشی، مدیریت استرس و سبک غذایی سالم حرف بزنیم.
رئیس بیمارستان رجایی کرج در خصوص اشاره برنامه هفتم توسعه به موضوع استقرار نظام ارجاع هم گفت: نظام ارجاع یعنی مردم جامعه به طور مستمر با یک پزشک خانواده ارتباط داشته و همیشه سلامت آنها پایش شود و طبق استانداردها اگر موردی بود و فرد نیاز به ویزیت متخصص داشت، پزشک خانواده در سامانه ارجاع به متخصص مربوطه ارجاع دهد.
وی افزود: یکی از موانع اجرای این برنامه کمبود تعداد پزشک است که افزایش پذیرش دانشجو و تبدیل بدون امکانات مراکز درمانی به مراکز آموزشی به هیچ وجه راه مناسبی برای حل آن نیست چون در بحث سلامت مردم کیفیت از کمیت مهمتر است و حق نداریم این کار را بکنیم چون خیانت به سلامت مردم است.
در بخش آموزش مشکل داریم
دهقان نیری ادامه داد: متأسفانه ما در بخش آموزش مشکل داریم و در همه مراکز دانشگاهی با فرار اعضای هیات علمی مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه وقتی زیرساخت آموزش مشکل دارد؛ افزایش دانشجو هم چاره جبران کمبود نیرو نیست، خاطرنشان کرد: ما به تدریج باید با فراهم کردن زیرساخت و بهبود آموزش به سمت اجرای نظام ارجاع برویم اما در ابتدا باید نظام ارجاع از محله محوری، مرکز محور شده و ساز و کار آن در مراکز ریفرال مستقر شود.
این مسئول افزود: در وضعیت کنونی بسیاری از افراد که توسط متخصص ویزیت میشوند نیازی به متخصص ندارند و حق افرادی که واقعا نیاز به متخصص دارند ضایع میشود که با اجرای نظام ارجاع این موضوع اصلاح خواهد شد. در اجرای نظام ارجاع باید به حمایتهای مالی و معنوی از کادر درمان هم توجه ویژه شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در بحث توریسم سلامت هم برنامه هفتم توسعه به مواردی چون صادرات واکسن و تجهیزات پزشکی، گردشگری سلامت و جذب دانشجویان پزشکی خارجی اشاره کرده است. استان البرز در همه این سه حوزه پتانسیل بالایی دارد چون هم قطب دارو و سلامت است و هم در بحث گردشگری درمان دارای پزشکان خوب و وضعیت جغرافیایی مناسب است و فقط نیاز به مقداری زیرساخت و برنامه ریزی دارد.
حوزه بهداشت و درمان شوخی بردار نیست
دهقان نیری با اشاره به اینکه در قسمت جذب دانشجوی خارجی هم بزرگترین دانشکده پزشکی کشور در البرز افتتاح شد، افزود: بنابراین ظرفیت بزرگی برای البرز وجود دارد در این زمینه رونق پیدا کرده و تبدیل به برند شود. این یکی از راهکاری کوتاه مدت و میان مدت توسعه البرز است که اشتغال ایجاد میکند و هم جان تازهای به البرز میدهد و استان از حالت گذرگاه به مقصد تبدیل میشود.
وی در ادامه گفت: حوزه بهداشت و درمان شوخی بردار نیست که هر فردی به آن وارد شود چون با جان مردم سر و کار دارد. نباید اجازه دهیم افراد غیرمتخصص در این بخش برنامه ریزی کنند.
دهقان نیری ادامه داد: وضعیت بهداشت و درمان البرز متاسفانه نامناسب است و علی رغم تمام زحمات مسئولان دانشگاه علوم پزشکی و و کادر درمان به دلیل قوانین ظالمانهای است که برای استان نوشته شده و استان البرز مانند تهران استانی برخوردار دیده شده است. یکی از اثرات این وضعیت بسته بودن سامانه پزشک تعهداتی برای البرز است.
کاندیدای انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: باید یک مرکز جامع پیشگیری از بیماری در البرز به صورت مستقل از دانشگاه علوم پزشکی ولی با سیاستگذاری دانشگاه تأسیس شود تا پل بخش بهداشت و ورزش باشد و حق سلامت مردم را از بخشهایی که به سلامت مردم ضربه میزنند را بگیرد و آن را صرف ارتقای سلامت مردم کند.