ابراهیم تقیزاده رئیس دانشگاه پیام نور در نخستین نشست آموزشی مدیران فرهنگی، دانشجویی و تربیت بدنی پیام نور سراسر کشور که در مجتمع فرهنگی آموزشی پیام نور شهرستان کهک برگزار شد اظهار کرد: دانشگاه پیام نور در سال ۱۳۶۷ شکل گرفته و از نظر تربیتی و پرورشی، اعضای هیأت علمی، کارکنان و دانشجویان و فارغ التحصیلان، بین سایر دانشگاهها برجسته است.
رئیس دانشگاه پیام نور با بیان اینکه تاکنون ۲ میلیون نفر از واحدهای مختلف این دانشگاه فارغ التحصیل شدهاند گفت: شیوههای مختلف حضوری، مجازی و غیر حضوری در این دانشگاه وجود دارد و دانشجویان در مقاطع مختلف از کارشناسی تا دکتری، در پیام نور تحصیل میکنند.
وی ادامه داد: پیش از این فقط شاغلان، دانشجوی پیام نور بودند ولی اکنون، بسیاری از دانشجویان را جوانانی تشکیل میدهند که به تازگی دیپلم گرفتهاند و میخواهند مقاطع مختلف آموزش عالی را هم طی کنند.
تقیزاده به فعالیت تشکلهای دانشجویی در مجموعه پیام نور اشاره و ابراز کرد: بهترین نتایج فرهنگی، تربیتی و آموزشی را از فارغ التحصیلان همین دانشگاه مشاهده میکنیم ضمن اینکه بهترین رتبههای مربوط به کارشناسی ارشد و دکتری و نیز جشنوارههای دانشجویی، توسط فارغ التحصیلان پیام نور به دست میآید.
۲۵ درصد رتبههای برتر قبولی دانشگاهها پیام نوری هستند
رئیس دانشگاه پیام نور عنوان کرد: بر اساس آمارهای سازمان سنجش، ۲۵ درصد رتبههای برتر و قبول شدگان دانشگاههای معروف کشور، مربوط به دانشجویان پیام نور است.
وی به گستردگی پیام نور در ۳۵۰ شهر و شهرستان کشور اشاره و ابراز کرد: نظام آموزشی این دانشگاه از راه دور و ترکیبی بوده و بسیاری از مردم، به آن اعتماد دارند.
تقیزاده جلسه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی را مورد توجه قرار داد و افزود: در این جلسه در جمع وزیر علوم و نمایندگان عنوان کردم گویی هنوز برخی نقش دانشگاه پیام نور را نمیدانند یا نمیخواهند بدانند، نقشی که این دانشگاه در نظام آموزشی کشور ایفا میکند بسیار زیاد است ولی برخی میگویند بهتر است پیام نور به یک دانشگاه با محور آموزشهای مجازی تبدیل شود.
رئیس دانشگاه پیام نور با تاکید بر اینکه این دانشگاه مجازی نبوده و صرفاً از شیوههای از راه دور استفاده میکند گفت: این موضوع که آموزش باید به صورت ترکیبی باشد، در اساسنامه پیامنور آمده است.
مشکلات درج عنوان مجازی در مدارک دانشجویان پیام نور
وی افزود: اگر عنوان مجازی در مدارک دانشجویان پیام نور درج شود، برای استخدام آنها در داخل و پذیرش در خارج مشکلاتی به وجود میآید چه اینکه پیام نور هم دانشگاهی مجازی نبوده و صرفاً برخی از واحدها را به این شیوه ارائه میکند اما در واحدهای آزمایشگاهی و عملی و همچنین در دوره دکتری، همه کلاسها به صورت حضوری برگزار میشود.
تقیزاده گفت: با تلاشهای صورت گرفته، توانستیم رتبههای خوبی را کسب کنیم؛ از جمله در نظام ردهبندی جهانی، رتبههای ۷۰۰ تا ۱۵۰۰ را به دست آوردهایم و البته تلاش میکنیم همه رتبههایمان کمتر از هزار باشد تا مدارک پیام نور در سطح بینالمللی مورد پذیرش باشد.
رئیس دانشگاه پیام نور با بیان اینکه پیگیر صدور مجوز واحدهای بینالمللی این دانشگاه هستیم خاطرنشان کرد: بازنگری منابع از دیگر مواردی است که در دستور کار صورت گرفته و به خصوص در حوزه علوم انسانی، این مسئله دارای اولویت است چه اینکه رهبر معظم انقلاب هم بر این مسئله تاکید دارند.
نیازمند همکاری و همراهی همه، برای حفاظت از کیان دانشگاه هستیم
وی اضافه کرد: امروز در شرایط خاصی قرار داریم که مربوط به دانشگاه پیام نور است و نیازمند همکاری و همراهی همه، برای حفاظت از کیان این دانشگاه است.
تقیزاده به خدمات و اثرگذاریهای بالای پیام نور اشاره و ابراز کرد: آنهایی که میخواهند خودشان را به خواب بزنند، میگویند کسی در پیام نور تحصیل نمیکند در حالیکه پر رنگ بودن حضور دانشجویان و فضای نشاط نشاط و تحرک این دانشگاه مشهود است.
بیش از ۲۴۰۰ دانشگاه در سطح کشور باید به ۴۰۰ دانشگاه کاهش یابد
رئیس دانشگاه پیام نور با بیان اینکه دبیری کارگروه آمایش و ساماندهی معاونت آموزشی وزارت علوم را بر عهده دارد گفت: بیش از ۲۴۰۰ دانشگاه در سطح کشور وجود دارد که باید به ۴۰۰ دانشگاه در سطح کشور کاهش یابد، چنانچه این اصل و توازن مربوط به همه دانشگاهها باشد و به صورت کارشناسی پیش برود، میتواند قابل توجیه باشد ولی گاهی، موارد از مجرای کارشناسی پیش نمیروند و فشارهای متعددی هست که موجب شوند کوچکسازی یک دانشگاه انجام شود و دانشگاهی دیگر، چنین چیزی را تجربه نکند و حتی توسعه هم داشته باشد.
وی ادامه داد: در نشستهای متعدد، این احساس خطر را متذکر شدهایم و گفتهایم اصل آمایش باید برای همه دانشگاهها باشد.
تکلیف این همه دانشجو، کارمند و اعضای هیأت علمی پیام نور چه میشود
تقیزاده افزود: اعلام شده که پیام نور باید تعداد دانشگاههایش را به ۳۱ مورد رسانده و بقیه را در مراکز استانی تجمیع کند، در این صورت تکلیف این همه دانشجو، کارمند و اعضای هیئت علمی چه میشود؟ این مسئله بار روانی نگرانکنندهای را ایجاد کرده است.
رئیس دانشگاه پیام نور با بیان اینکه اگر قرار باشد ۳۱ دانشگاه استانی داشته باشیم و بقیه در همان فضاهای موجود اما به نام مراکز تحصیل کنند، ایرادی ندارد گفت: ولی اگر قرار است ملزم شویم که دانشجویان از شهرهای خود به مراکز استانی منتقل شوند، به آسانی میسر نخواهد بود ضمن اینکه انتقال این تعداد کارمند و هیئت علمی هم امکانپذیر نیست.
وی تصریح کرد: ۱۱ رشته مشخص شده و گفتهاند توسعه بر همین اساس و در همین چارچوب باید صورت بگیرد، این در صورتی امکانپذیر است که بتوانیم نسبت به تعیین تکلیف اعضای هیئت علمی اقدام کنیم و تکریم اساتید و کارمندان بر این اساس باشد ولی تحکم و انجام کار به صورت دستوری، مشکلاتی را به همراه دارد.
مرجعیت متمرکز آمایش و ساماندهی باید مشخص باشد
تقیزاده با بیان اینکه لازم است مرجعیت متمرکز آمایش و ساماندهی باید مشخص باشد گفت: مدتی قبل طرحی در مجلس ارائه شد مبنی بر اینکه دانشگاههای فنی و حرفهای، پیام نور و جامع علمی و کاربردی با هم ادغام شوند، طرحی هم امروز در کمیسیون آموزش با حضور نمایندگان کمیسیون تلفیق مطرح شده که پیام نور در مراکز استانی با دانشگاههای فرهنگیان ادغام و در شهرهای دیگر هم در مراکز آموزشی و دیگر دانشگاهها ادغام شود که این نوع برخورد، به هیچ وجه مناسب نیست.
رئیس دانشگاه پیام نور افزود: برخی دانشگاهها چنین تصور میکنند که رشد و توسعه آنها، در گرو نبودن پیام نور است؛ دانشگاهها باید از موجودیت خود دفاع کنند نه اینکه بالا رفتن خود را منوط به تخریب دیگر مراکز ببینند.
تقویت دانشگاه فرهنگیان نباید در قالب تخریب دیگر دانشگاهها محقق شود
وی گفت: تقویت دانشگاه فرهنگیان یا دیگر دانشگاهها نباید در قالب تخریب و تضعیف دیگر دانشگاهها محقق شود.
رئیس دانشگاه پیام نور تصریح کرد: اهمیت هیچ دانشگاهی را زیر سوال نمیبریم ولی عقیده دارد پیام نور هم در جایگاه خود، تأثیرگذار بوده و نباید به بهانه حمایت از دیگر مراکز، این دانشگاه را از میان بردارند.
نمایندگان مجلس برای حذف پیام نور زیر فشار هستند
وی با بیان اینکه نمایندگان مجلس برای حذف پیام نور تحت فشار هستند گفت: همه ما در شرایط فعلی باید احساس مسؤولیت کنیم و به همه مسؤولان متذکر شویم که موضوع آمایش و ساماندهی مورد قبول است ولی باید در چارچوب و فرآیندی صحیح انجام شود.