×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : پنج شنبه, ۱۹ مهر , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Thursday, 10 October , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
وضعیت بحرانی بزرگ ۴۲۳ آبخوان در کشور
تارا نیوز

به گزارش تارا نیوز، عطاالله ابراهیمی، رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، ظهر امروز چهارشنبه ۲۸ شهریور در نشست خبری که در شهرک برکت برگزار شد، با اشاره به اهمیت آبخیزداری و آبخوانداری در سیاست‌های کلان کشور اظهار کرد: سیاست های کلی محیط زیست، ابلاغیه مقام معظم رهبری و سیاست های کلی نظام در بخش منابع طبیعی، آب و قانون افزایش بهره وری به ویژه ماده ۲۸ مکلف کرده تا دولت تا ۱۴۰۴ با استفاده از استفاده بهینه از بودجه موظف است حداقل ۱۵ درصد از متوسط نزولات آسمانی را از طریق کنترل آب‌های سطحی و آبخیزداری به حجم آب‌های استحصالی کشور اضافه کند.

وی در ادامه افزود: در برنامه هفتم توسعه، دولت مکلف شده که اقدامات مؤثری در جهت جبران تراز آب کشور و تأمین منابع آبی برای بخش‌های کشاورزی و صنعتی انجام دهد.

حدود ۱۶ تن در هکتار مشکل فرسایش خاک

 

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری به چالش‌های فرسایش خاک و تغییر اقلیم، اشاره کرد و گفت: مشکل فرسایش خاک، که حدود ۱۶ تن در هکتار است و بهره‌برداری بی‌رویه از اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و اجرای پروژه‌های عمرانی بدون ملاحظات زیست‌محیطی، وضعیت آبخیزها را ناپایدار کرده است.

وی اضافه کرد: تغییر اقلیم و افزایش دما و کاهش بارش، بهره‌وری برکیفیت زندگی تأثیر منفی داشته وکاهش منابع آب‌های زیرزمینی و افت سفره‌های آب زیرزمینی به دلیل برداشت‌های بیش از حد، یک چالش جدی برای کشور به شمار می‌آید.

ابراهیمی با بیان اینکه از ۶۰۹ آبخوان کشور، وضعیت ۴۲۳ مورد بحرانی است و این نشانه‌ای از بحران بزرگ است، افزود: سیل‌های اخیر در مناطق مختلف کشور نمونه‌ای از تغییرات اقلیمی است و نیاز به تدابیر لازم برای مدیریت این شرایط را دارد.

وی اضافه کرد: پژوهشکده  طرح الگوی مدیریت سیلاب و تغذیه آبخوان‌ها را مدیریت کرده و به‌طور مشخص، از ۳۷ ایستگاه آبخوان در کشور، ۲۳ استان با وسعت ۶۳ هزار هکتار، نزدیک به سه میلیارد متر مکعب آب‌گیری کرده و بیش از یک و دو دهم میلیارد متر مکعب آب تغذیه شده است. این میزان معادل حجم متوسط سدهای کشور است و موجب پایداری بیشتر منابع آب، به‌ویژه در مناطق دشتی می‌شود.

سال جاری ۱۴۸ طرح مصوب و ۲۴۳ طرح پژوهشی را در دست اجرا قرار گرفت

 

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری می‌تواند راهکار مؤثری برای مقابله با این چالش‌ها دانست و گفت: در مجموعه پژوهشکده در سال جاری ۱۴۸ طرح مصوب و ۲۴۳ طرح پژوهشی را در دست اجرا قرار گرفت.

وی به بومی‌سازی دانش سدهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری در راستای مدیریت و احیای منابع آب و خاک کشور، در تلاش است تا دانش مورد نیاز را بومی‌سازی کند تا به بهبود وضعیت منابع آب و خاک کشور کمک کند.

ابراهیمی با بیان اینکه پژوهشکده در زمینه آبیاری سیلابی برای احیای مناطق بیابانی و کنترل ریزگردها، توسعه سیستم‌های سطوح آبگیر باران و ساماندهی خشک‌رودها فعالیت‌های مؤثری انجام داده است، گفت: در ارتباط با سیل‌ها، مدل‌های فیزیکی و عملیاتی اجرایی شده است چراکه پژوهشکده دارای ظرفیت‌های چشمگیری از جمله آزمایشگاه شبیه‌ساز باران و فرسایش خاک است که می‌تواند رفتار خاک را در شیب‌ها و شدت‌های مختلف بارش ارزیابی کند.

وی خاطرنشان کرد: پژوهشکده نمونه فعالیت‌های خود از قبیل، طرح الگوی مدیریت سیلاب و تغذیه آبخوان‌هاست را در دستور کار قرار داد و از ۳۷ ایستگاه آبخوان در کشور، ۲۳ استان با وسعت ۶۳ هزار هکتار، نزدیک به سه میلیارد متر مکعب آب‌گیری کرده و بیش از یک و دو دهم میلیارد متر مکعب آب تغذیه شده است.

تملک دارایی‌های ما حدوداً ۳۹۵ درصد رشد

ابراهیمی به ساماندهی خشک‌رودها، استحصال باران برای توسعه باغات، و کنترل فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: در تلاش هستیم تا با استفاده از دانش موجود، به بهبود وضعیت منابع آب و خاک کشور کمک کنیم.

رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، اعلام کرد: این پژوهشکده در حال پیگیری پروژه‌های استعدادیابی نوارهای ساحلی و مکان‌یابی کاشت نهال‌های مانگرو در مناطق ساحلی است همچنین با موسسات پژوهشی خارجی از جمله مردی مالزی، طرح‌هایی در حال پیشنهاد و توافق اولیه است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: تملک دارایی‌های ما حدوداً ۳۹۵ درصد رشد داشته است و اعتبار ما از حدود ۱۳ میلیارد تومان به ۶۴ میلیارد تومان افزایش یافته که بخشی از آن نیز تخصیص پیدا کرده است.

انتهای پیام/

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.


});